Naše lúky sú spása pre oči i dušu. Túto krásu, ktorú nám každoročne dáva naša príroda, si vieme uchovať sušením. Viceprezidentka SAKF a majiteľka kvetinárstva Kvety Silvia v Považskej Bystrici Silvia Pavúrová sa venuje sušeniu kvetov a viazaniu sušených aranžmánov, vencov a kytíc už niekoľko rokov.
„Kytice viažem predovšetkým z ľanu, makovičiek, ovsu, traslíc, slamienok, černušiek a veľa iných sušených kvetov. Po uviazaní do nich vkladám aj preparované ruže. Takáto kytica vydrží aj päť rokov a svoje stále miesto si určite nájde na komode alebo jedálenskom stole, kde sa mne osobne najviac páčia,“ prezrádza floristka Silvia Pavúrová.
Sušené kvety vznikajú tak, že rastliny sa po nazbieraní umiestnia v otvorenej sušiarni, kde do niekoľkých dní na čerstvom vzduchu vyschnú. Rastliny si po celé roky zachovávajú svoj tvar i farbu. Výber krásnej vázy, podstavca či stuhy na kyticu je už len bodkou za skvele odvedenou floristickou prácou a takéto sušené diela budú dlho ozdobou domova.
Celý článok s inšpiratívnymi fotografiami nájdete v časopise Floristika 5/2022.*
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!