06.05.2010 | 01:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Aranžujeme s broméliovitými rostlinami

Broméliovité rostliny se v poslední době staly velice populárními rostlinami. Jsou oblíbené pro svůj exotický vzhled listů i květenství, jenž zdobí rostlinu po několik týdnů. Díky netradiční stavbě těla a barevnosti květních listenů se dá s těmito rostlinami doslova čarovat. Záleží pouze na naší schopnosti jak tyto impozantní rostliny zakomponujeme v daném prostoru. Vysoká dekorativní hodnota broméliovitých rostlin vynikne zejména v moderních bytových a komerčních interiérech.

Čeleď Bromeliaceae zahrnuje přes 52 rodů s celkovým počtem přes 2700 druhů, které se vyskytují především na Americkém kontinentě, od jižní hranice USA až po Chile a Argentinu. V tomto širokém zeměpisném pásmu rostou v odlišných klimatických podmínek, ze kterých musíme vycházet nejenom při jejich komerčním pěstování, ale i způsobu aranžování a umístění v interiéru.
Přirozeným výskytem většiny broméliovitých rostlin jsou vlhké teplé a poloteplé oblasti, jakými jsou deštné pralesy a podhorské mlžné lesy. V těchto oblastech bohatých na srážky nejsou rostliny nuceny si uchovávat vodu, nálevkovité růžice listů jsou proto široké a nízké. Většina rodů broméliovitých rostlin, např. Guzmania, Neoregelia, Nidularium nebo Vriesea, v těchto oblastech roste epificky (na kmenech stromů).
Na okrajích trvale vlhkých oblastí, kde srážky nejsou tak pravidelné, je růžice broméliovitých rostlin větší a zúženější. Trychtýřovité uspořádání listů tak slouží jako nálevka pro zachycení a udržení vody. V období přechodného nedostatku vody takto přežívá např. Aechnea, Billbergia, Catopsis nebo některé Tillandsia.
Polopouštním oblastem se někteří zástupci broméliovitých rostlin přizpůsobily stavbou svého těla. Jejich růžici tvoří tenké, mnohočetné, často ostnaté a tuhé listy. Typické pouštní druhy nemají růžici vyvinutou do nálevkovitého tvaru. Tuhé listy, často pokryté šupinkami (pro úsporu vody), u nich tvoří rozvolněnou růžici jakou najdeme například u zástupců rodu Bromelia.
Vynikající schopnost úsporného hospodaření s vodou a epifitní či sukulentní způsob života broméliovitých rostlin nám umožňuje nevšední použití těchto exotických rostlin při aranžování působivých dekoracích. Jak dokázali využít magickou krásu broméliovitých rostlin ve svých aranžmá floristé Lucie Kulmanová a Sjacco Gerritsen, v průběhu konání loňské květinové show Holandské květinové kanceláře v Brně, se můžete přesvědčit na následujících stránkách. 

 

Text Arnošt Jílek Foto HKK

Více informací a inspirativních aranžmá naleznete v tištěné verzi časopisu Floristika 2/2010.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down