Obilí – zlatavý materiál

Obilniny hráli v lidské historii vždy velice významnou roli, vždyť chléb je pravděpodobně nejstarší potravinou kterou člověk vyrábí a obilniny jsou při jeho výrobě nedílnou součástí. V dobách kdy se naši předkové přeměnili z lovců na zemědělce, byly právě obilniny prvními rostlinami které se začaly pěstovat pro účely jejich obživy. Pro floristy mají však obilniny především význam estetický, jejich použití je široké.

České slovo „obilí“ má společný původ s ruským „obilje“, jenž znamená zásobu, hojnost. Tyto rostliny doprovází člověka od pradávna a jsou spjaty se životní symbolikou – rašící obilí znamenalo na jaře nový život a na podzim naopak obilné klasy znamenalo pro naše předky hojnost. Obilí bylo přinášeno jako oběť v pohanských dobách bohům za dobrou úrodu.
Nejvýznamnějšími lidovými svátky dřívějších dob bývaly oslavy k ukončení sklizně, takzvané dožínky – ty se dodržovaly všude kde se obilí pěstovalo. Obilí bylo hlavním rostlinným materiálem který se používal na dekorace těchto oslav, běžné byly věnce uvité z různých druhů obilí, kytice obilných klasů nebo dožínkové slunce. Dožínky se v některých krajích a vesnicích slaví dodnes. Tradiční dožínkové věnce se vážou metodou vázaného věnce – klasy i se stéblem skládáme na korpus a připevňujeme drátem. Vzhledem k tradici se dožínkový věnec doplňuje barevnými stuhami, sušenými či živými květinami nebo plody běžně dostupnými v přírodě nebo na zahradě (Helichrysum, Papaver, Centaurea, plody Rosa, Crataegus, Ligustrum).
S blížící se sklizní začínáme také používat zralá stébla, klasy či samotná zrna do pozdně letních a podzimních květinových dekorací. A jaké jsou nejdůležitější zásady při práci s obilnými klasy? Pokud máme možnost si obilí sami sklidit, doporučuje se sklízet jej ještě zelené (nezralé zelené klasy obilí můžeme také použít jako materiál do letních kytic), těsně před dozráním a poté očistit stéblo od listů a dosušit. V případě sklizně v plné zralosti vypadávají po dosušení z klasů zrníčka a to v konečné dekoraci působí neesteticky. Při dozrávání těžknoucích klasů stéblo mění nežádoucně tvar a výsledkem může být nevzhledně zkroucený stonek, i proto je lepší sklidit obilí ještě v zeleném stavu. Hotové snopky obilí můžeme také ve velkoobchodu, rostliny jsou již očištěné a připravené k dalšímu využití.

Text a foto Jana Klečková

Celý text článku a inspirativní fotografie naleznete v tištěné verzi časopisu Floristika č.5/2011.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *