Hvězdník – symbol hrdosti

Hvězdník (Hippeastrum) je výraznou kvetoucí cibulnatou rostlinou s dužnatými zásobními kořeny. Používá se jak jeho řezaná tak hrnková forma. Často bývá zaměňován za zornici (Amaryllis), od které se však odlišuje původem, množstvím květů na stvolu i průběhem vegetace.

Hippeastrum pochází z hor, savan a lesů subtropické Ameriky (Argentina, Peru, Brazílie či Mexiko). Dříve zněl jeho vědecký název Hippeastrum amaryllis. V současné době však Amaryllis označuje rostlinu, která je původem z jižní Afriky. Nejlépe se jí daří ve venkovním prostředí.

Hvězdník má mnoho druhů
Rodové jméno Hippeastrum vzniklo spojením řeckých slov hippeos (rytíř, jezdec, kůň) a astron (hvězda). Po letech usilovného křížení s příbuznými druhy byl zušlechtěn tak dokonale, že dnešní kříženci pěstovaní pod souhrnným názvem Hippeastrum hybridum hort. se značně liší od planého druhu velikostí cibulí, listů a hlavně obrovskými zvonkovitými květy, které jsou široce rozevřeny. Vyskytuje se v červené, růžové, bílé, žluté nebo mohou být různobarevné. Existuje velké množství hybridů a kultivarů (odhaduje se kolem 600), jejichž původ se dnes nedá vysledovat. Každým rokem přijde do prodeje 20 – 25 nových odrůd.

Pro Vánoce i Valentýna
Hvězdník přináší květy zpravidla od prosince do března. Nejčastější počet květů na jednom stvolu bývá od dvou do čtyř ale občas i šest. Prodávají se často bez označení názvem jen podle barvy jako suché cibule, rostliny v květináči nebo jako řezaná květina. Suché cibule je možno zakoupit od podzimu do dubna. Čím je cibule větší, tím více stvolů může mít. Existuje pět základních druhů: single, double, small, cybister a trumpet.
U nás je oblíbenou květinou zejména pro období Vánoc, ale v Nizozemsku, kde ji lidově nazývají Rytířská hvězda se používá často pro Valentýna.
V současné době se pěstují nové odrůdy ve Spojených státech, Jihoafrické republice, Izraeli, Indii, Brazílii, Austrálii a dvojité květy v Japonsku. Celá rostlina je jedovatá jak pro člověka, tak pro zvířata. Obsahuje toxické alkaloidy, a to převážně v cibuli. Po konzumaci se dostavují bolesti hlavy, zvracení, malátnost a bolest břicha.

Více tipů a inspirativních fotografií naleznete v tištěné verzi časopisu Floristika 1/2011.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *